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FINAL ORDER

The Mobile Alabama Bowl, Inc. (“Taxpayer”) applied to the Department for

a sales tax refund for December 1999 and December 2000.  The Department

denied the refund.  The Taxpayer appealed to the Administrative Law Division

pursuant to Code of Ala. 1975, §40-2A-7(c)(5)a.  A hearing was conducted on

June 13, 2002 in Mobile, Alabama.  CPA Walter McKean represented the

Taxpayer.  Assistant Counsel Duncan Crow represented the Department.

ISSUE

This case involves the gross receipts “sales tax” on public places of

amusement levied at Code of Ala. 1975, §40-23-2(2).  The Taxpayer sponsored

college football games in the subject months, and was liable for the gross

receipts tax on its ticket sales.  The issue is whether the Taxpayer should have

computed the tax on the full ticket price, as argued by the Department, or on the

ticket price less 9 percent sales tax included in the price, as claimed by the

Taxpayer.

FACTS

The Taxpayer sponsored football games in Mobile, Alabama in December

1999 and December 2000.  The Taxpayer charged $45 per ticket to both games.



The $45 price was printed on the ticket.  The back of each ticket included the

statement “9% sales tax is included in the ticket price.”

The Taxpayer paid the gross receipts sales tax in both years on the full

$45 ticket price.  It subsequently applied to the Department for a refund, arguing

that the 9 percent sales tax included in the ticket price should have been

excluded from the taxable measure.1  The Department denied the refund

because the admission charge and the amount of sales tax included in the ticket

price were not separately stated on the face of the ticket, as required by Dept.

Reg. 810-6-1-.125(2).  The Taxpayer appealed.

ANALYSIS

Code of Ala. 1975, §40-23-26(a) requires that any taxpayer subject to the

retail sales taxes or gross receipts tax levied in §40-23-2 “shall add the tax to the

sales price and collect the tax from the purchaser on all sales . . . .”  The terms

“sales price,” “purchaser,” and “sales” used in the statute refer to the sales taxes

on retail sales of tangible personal property levied at Code of Ala. 1975, §§40-23-

2(1), (3), and (4).  However, §40-23-26(a) specifically applies to all taxes levied in

§40-23-2, and thus is sufficiently broad to also require taxpayers subject to the

§40-23-2(2) gross receipts tax to add the tax to the “sales price,” i.e. the

admission fee or other gross receipts subject to the tax.

Code of Ala. 1975, §40-23-26(b) makes it unlawful for a taxpayer to fail to

add the tax to the sale price or gross receipts and collect the tax from the

customer.  That section provides further that “it shall likewise be unlawful . . . to

absorb or advertise directly or indirectly the absorption or refund of the amount
                                                          
1The 9 percent tax included City of Mobile and Mobile County taxes.  The
Department does not administer those taxes.  Consequently, if a refund is due,
the Department would only be required to refund the 4 percent State tax
administered by the Department.



required to be added to the sales price and collected from the purchaser, or any

portion of such amount.”

In most retail sales transactions, sales tax is routinely added to the sales

price by the retailer.  For example, if a customer buys an item for $1, the retailer

adds the 4 percent State and any applicable local taxes to the $1 sales price, and

charges the customer accordingly.

The issue is more complicated concerning the gross receipts tax levied at

§40-23-2(2).  For convenience, most businesses that charge an admission fee

charge a lump-sum amount for a ticket.  Arguably, the lump-sum ticket price is

the “sales price” referred to in §40-23-26(a) to which the 4 percent gross receipts

tax must be added.2  As a practical matter, however, sales tax is usually not

added to and collected in addition to the stated ticket price.  Rather, sales tax is

included as part of the lump-sum charge.

To accommodate taxpayers that charge a lump-sum amount, the Revenue

Department has provided by regulation that tax included in a lump-sum ticket

price may be deducted in arriving at the taxable measure, but only if the

admission charge and the amount of tax are separately stated on a permanent

sign at the business or on the ticket to the event.  Reg. 810-6-1-.125(2) reads as

follows:
(2)  Sales tax shall be collected as a separate item from the
consumer at the amusement rate of tax based on the price of
admission to the place of amusement.  Where the tax is not stated
and collected separately, the total amount of the admission price
shall be used as the measure of the tax.  A deduction for the sales
tax included in the price of admission will be allowed in computing
the tax due whenever the business has permanently displayed a
sign showing the admission price and the amount or amounts of tax
due within the view of persons paying the admission, or where the

                                                          
2The term “sales price” is not defined in the Alabama sales tax statutes.  It is
defined in the use tax law at Code of Ala. 1975, §40-23-60(10) as the “total
amount for which tangible personal property is sold. . . .”



tickets used in connection with the transactions have plainly printed
on the face the admission price and, as a separate item, the
amount of sales tax due.  The federal amusement tax collected as
a separate item shall not be included in  the measure of the sales
tax. (Section 40-23-26)

As a practical matter, a customer buying a ticket does not care whether

the amount of tax is separately stated on the ticket, or only the applicable rate of

tax is stated, or even if the ticket only states that tax is included, without the

specific amount or rate.  The customer pays the same amount in any case.

However, the Alabama Legislature specified in §40-23-26(b) that it is unlawful for

a retailer or amusement operator to absorb the applicable sales tax in the sales

price or admission charge.  Charging a lump-sum ticket price and claiming that

sales tax is included in the price constitutes such an illegal absorption.  Only if

the admission amount (ticket price less tax) and the amount of tax are separately

stated on the ticket or on a sign, as required by Reg. 810-6-1-.125(2), is there no

illegal absorption of the tax in the price.

In State of Alabama v. Huntsville Baseball Club, Inc. and Birmingham

Baseball Club, Inc., S. 92-208 (Admin. Law Div. 2/23/94), the issue was whether

the Huntsville club could back out the sales tax from the lump-sum ticket price

because it had a sign at its stadium indicating “price includes tax.”  The

Administrative Law Division held that the sign was insufficient because it did not

comply with the applicable regulation.3
Pursuant to §40-23-26(b), a taxpayer cannot charge a

lumpsum admission price and absorb or include the tax in the price.
Rather, as required by Department Reg. 810-6-2-.86, the tax must
be specifically stated as a separate item in addition to the price
charged for admission.  If not, the tax is illegally absorbed in the
price and tax is due on the entire admission price.

                                                          
3The applicable regulation at the time was 810-6-2-.86.  That regulation was
repealed and replaced by Reg. 810-6-1-.125 in 1998.  The current regulation is in
substance identical to the repealed regulation.



The next question is whether the Huntsville sign stating only
that "price includes tax" is sufficient to comply with the above
statute and regulation.  I do not believe it is.  The regulation
properly requires that the amount of the tax must be separately
stated from the admission price.  The sign at the Huntsville stadium
does not do that.  Consequently, because the tax was illegally
absorbed in the price, Huntsville is liable on the entire amount
received for admissions during the audit period.

Huntsville Baseball Club & Birmingham Baseball Club, S. 92-208 at 9.

The sign at the baseball stadium in the above case only stated “price

included tax,” whereas the Taxpayer’s tickets also stated the rate (9%) of tax

included.  Unfortunately, the tickets still did not comply with Reg. 810-6-1-.125,

which mandates that the amount of the admission (ticket price less tax) and the

amount (not rate) of the tax must be separately stated on the ticket.

The Revenue Department is authorized to promulgate regulations

dictating how taxpayers should separately record taxable and nontaxable

amounts, and otherwise how tax should be computed.  Such regulations will be

upheld if they are reasonable and not contrary to the language of a statute.

Shellcast Corp. v. White, 477 So.2d 422 (Ala. 1985).  Reg. 810-6-1-.125(2) is

reasonable and in accordance with the language of §40-23-26(b).

The Taxpayer is a worthwhile civic organization.  Unfortunately, because it

failed to comply with Reg. 810-6-1-.125(2), and thus illegally absorbed the tax in

the lump-sum ticket price, the Department’s denial of the Taxpayer’s refund

petition must be affirmed.

This Final Order may be appealed to circuit court within 30 days pursuant

to Code of Ala. 1975, §40-2A-9(g).
Entered June 20, 2002.



___________________________________
BILL THOMPSON
Chief Administrative Law Judge
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