
BIGBEE STEEL BUILDINGS, INC. §         STATE OF ALABAMA 
P.O. BOX 2314     DEPARTMENT OF REVENUE 
MUSCLE SHOALS, AL  35662-2314, § ADMINISTRATIVE LAW DIVISION 
  
                       Taxpayer, §     DOCKET NO. S. 05-118 
 
             v. §  
 
STATE OF ALABAMA § 
DEPARTMENT OF REVENUE.   

 
FINAL ORDER 

 
The Revenue Department assessed Bigbee Steel Buildings, Inc. (“Taxpayer”) for 

State and local sales tax for March 2001 through February 2004. The Taxpayer 

appealed to the Administrative Law Division pursuant to Code of Ala. 1975, §40-2A-

7(b)(5)a.  A hearing was conducted on March 21, 2005.  Conrad Pitts and Carol Eckl 

represented the Taxpayer.  Assistant Counsel David Avery represented the 

Department. 

ISSUE 

The Taxpayer sells building components at retail in Alabama.  The issue is 

whether the Taxpayer is liable for sales tax on the lump-sum contract amounts it 

charged its customers during the subject period, as argued by the Department; or 

should the Taxpayer be allowed to back out sales tax from the lump-sum amounts 

before computing the tax due, as argued by the Taxpayer. 

FACTS 

The Taxpayer is located in Muscle Shoals, Alabama.  It buys raw steel and other 

materials at wholesale and uses the materials to fabricate building components to 

specification.  It then sells the components at retail to customers in Alabama and 

throughout the Southeastern United States. 
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The Taxpayer entered into lump-sum contracts with its customers during the 

subject period.  In computing the lump-sum price, the Taxpayer determined on a 

worksheet the amount of State and local sales tax that would be owed on the 

components.  It then included the tax in the lump-sum price.  However, the amount of 

sales tax was not shown on the face of the contracts.  Rather, the contracts stated only 

“price includes” sales tax.   

In computing its taxable gross receipts, the Taxpayer backed out the sales tax 

from the lump-sum amounts, and then reported and paid tax on the net amounts.  For 

example, if the contract sales price was $10,000, and the applicable State and local tax 

rate was 10 percent, the Taxpayer multiplied $10,000 by 1.10 to arrive at sales tax of 

$909.09.  The Taxpayer subtracted the tax from the $10,000 contract price to arrive at 

taxable gross receipts of $9,090.91.  It then reported and paid the combined State and 

local tax of $909.09 on the sale. 

The Department audited the Taxpayer and determined that by charging a lump-

sum price and not stating the amount of sales tax on the face of the contract, the 

Taxpayer was improperly absorbing or failing to add sales tax to the sales price, as 

required by Code of Ala. 1975, §40-23-26.  The Department consequently assessed the 

Taxpayer on its sales in Alabama based on the full contract amounts, i.e., $10,000 in 

the above example. 

ANALYSIS 

Section 40-23-26(a) provides that all retailers “shall add to the sales price and 

collect from the purchaser” the sales tax levied in Article 1 of Chapter 23, Title 40, Code 
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of Alabama 1975.  Section 40-23-26(b) further provides that it is unlawful not to add 

sales tax to the sales price or to absorb the sales tax due in the sales price. 

The purpose of §40-23-26 is to insure that a retailer collects and remits the full 

amount of sales tax due to the Department.  If a retailer sells goods advertised for $10, 

the retailer must add the 4 percent State sales tax to the sales price and collect $10.40 

(plus any local tax) from the purchaser.  It is clear in the above example that sales tax 

has been added to the stated sales price of $10.  The issue is more difficult, however, if 

the retail sales price is not fixed or predetermined.  That situation generally occurs, as in 

this case, when goods are special ordered. 

If a retailer quotes a customer a price for a special ordered item, sales tax must 

be added to the sales price.  The issue is whether the retailer can charge a lump-sum 

price and claim that sales tax is included in the amount; or must the retailer separately 

state on a contract, receipt, invoice, etc., the amount of sales tax that was added to the 

sales price. 

The issue often arises concerning admissions to places of public amusement, 

which are subject to the gross receipts sales tax levied at §40-23-2(2).  Department 

Reg. 810-6-1-.125 reads in pertinent part as follows: 

(2)  Sales tax shall be collected as a separate item from the consumer at 
the amusement rate of tax based on the price of admission to the place of 
amusement.  Where the tax is not stated and collected separately, the 
total amount of the admission price shall be used as a measure of the tax.  
A deduction for the sales tax included in the price of admission will be 
allowed in computing the tax due whenever the business has permanently 
displayed a sign showing the admission price and the amount or amounts 
of tax due within the view of persons paying the admission, or where the 
tickets used in connection with the transactions have plainly printed on the 
face the admission price and, as a separate item, the amount of sales tax 
due. 
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The Administrative Law Division has addressed the issue in several cases.  In 

State of Alabama v. Huntsville Baseball Club, Inc. and Birmingham Baseball Club, Inc., 

S. 92-208 and S. 92-170 (Admin. Law Div. 2/23/94), the taxpayers had a sign at their 

ball fields indicating that the lump-sum admission price “includes tax.”  The 

Administrative Law Division held that sales tax was due on the lump-sum price because 

the tax was not separately stated on the signs, as required by the regulation.1  Likewise, 

in Mobile Alabama Bowl, Inc. v. State of Alabama, S. 02-132 (Admin. Law Div. 6/20/02), 

the Administrative Law Division held that tickets to football games that included the 

statement “9% sales tax is included in the ticket price” did not satisfy Reg. 810-6-1-.125 

because, as in Huntsville Baseball, the amount of the tax itself was not stated on the 

ticket, as required by the regulation. 

On the other hand, in Alabama International Dragway, Inc. v. State of Alabama, 

S. 00-331 (Admin. Law Div. 11/28/00), the taxpayer was allowed to back out the tax 

from its lump-sum admission charge because the taxpayer had a sign at the gate 

specifying the amount of sales tax that was included in the admission price. 

Finally, in Tuscaloosa Pubs, Inc. v. State of Alabama, S. 03-425 (Admin. Law 

Div. 11/24/03), the taxpayer failed to post a sign stating that the lump-sum price it 

charged for beer, wine, and liquor drinks included sales tax.  The Department assessed 

the taxpayer on the lump-sum amounts.  The Administrative Law Division affirmed. 

The Department concedes that a retailer can charge a lump-sum price for 
a product which includes sales tax, and then back out the sales tax in 
computing taxable gross receipts.  To do so, however, the retailer must 

                                            
1 The regulation in issue in the case was Reg. 810-6-2-.86, not Reg. 810-6-1-.125.  
However, the sign requirement in Reg. 810-6-2-.86 was the same as in Reg. 810-6-1-
.125.  Reg. 810-6-2-.86 has since been repealed and merged into Reg. 810-6-1-.125. 
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have an on-premises sign or provide the customer with a receipt showing 
that sales tax was included in the lump-sum price.  Otherwise, the retailer 
would be illegally absorbing the sales tax in the price. 
 
The Department cites Dept. Reg. 810-6-1-.125 in support of its position.  
That regulation provides that if a taxpayer operates a place of amusement 
that is subject to the gross receipts sales tax levied at Code of Ala. 1975, 
§40-23-2(2), the sales tax on the price of admission must be stated as a 
separate item, either on a sign at the business or on the admission tickets 
used by the business.  Otherwise, the gross receipts tax would be on the 
full admission amount.  The requirement that tax must be separately 
stated on a sign or a ticket is based on §40-23-26(b), which, as discussed, 
prohibits absorbing sales tax in the lump-sum price. 
 
The Taxpayer argues that Reg. 810-6-1-.125 applies only to admissions to 
places of amusement.  The Taxpayer is technically correct.  However, the 
statute itself, §40-23-26(b), prohibits the Taxpayer from charging a lump-
sum amount without identifying a part of the amount as sales tax.  By 
failing to have a sign or customer receipt showing that tax was included in 
the sale price, the Taxpayer was illegally absorbing sales tax in the price.  
In such cases, sales tax is due on the full lump-sum sales price. 
 

Tuscaloosa Pubs at 3. 

None of the above cases directly address the issue in this case.  That is, did the 

Taxpayer violate §40-23-26 when it failed to separately state the amount of sales tax 

due on the face of its contracts. 

Department Reg. 810-6-4-.20 requires that a retailer must add sales tax “to the 

sales price and to collect same from the customers.”  The Taxpayer argues that Reg. 

810-6-4-20 currently does not require that the amount of sales tax due must be 

separately stated, as does Reg. 810-6-1-.125 concerning admissions to places of 

amusement.  It contends that it substantively complied with Reg. 810-6-4-.20 because it 

computed the sales tax due on the components and included the tax in the lump-sum 

price charged to its customers.  It also claims that it notified its customers that sales tax 

was being charged by stating on the contracts that “price includes” sales tax. 
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I agree that Reg. 810-6-4-.20, as it currently reads, does not require that sales 

tax must be separately stated on the invoice, receipt, contract, etc., given to a customer.  

It only requires, as does §40-23-26, that the seller must add sales tax to the sales price.  

In this case, the Taxpayer separately computed and added sales tax to the amounts it 

charged its customers for the components.  It also notified the customers that the “price 

includes” sales tax.  Consequently, sales tax was not illegally absorbed in the lump-sum 

price, and the Taxpayer thus correctly backed out the sales tax in computing its taxable 

gross receipts subject to sales tax.  The final assessments are voided.2

The Department is in the process of amending Reg. 810-6-4-.20 to include the 

following: 

(3) Whenever practical, each retailer shall add the sales tax as a 
separate line item to the selling price.  The initial invoice, bill, charge 
ticket, sales slip, or receipt shall separately state the amount of the tax 
being charged.  If not separately stated, it will be presumed that sales tax 
was not charged to the customer or collected.  In such cases, the measure 
will be the gross receipts. 
 
(a) In those instances where it is practically impossible to furnish a 
customer with an invoice, bill, charge ticket, sales slip, or receipt, the 
retailer shall conspicuously post a sign indicating that the charge for the 
item being purchased includes the price of the item and the total 
percentage of sales tax being collected.  The sign shall be of sufficient 
size to allow a person of normal vision to read it from a distance of 20 feet 
and shall be posted in plain view. 
 

                                            
2 The Administrative Law Division ruled against the taxpayer in Tuscaloosa Pubs 
because there was no sign at the business stating that the price included tax, and there 
was no evidence that the taxpayer had, in fact, included tax in computing the drink 
prices.  This case can be distinguished from Tuscaloosa Pubs because, as discussed, 
(1) the Taxpayer’s contracts indicated that the price included sales tax, and (2) there 
was evidence that the Taxpayer added sales tax to the price of the components in 
determining the contract price. 
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(b) Each retailer who makes tax-included sales in which tax is an 
unspecified part of the customer charge shall post a sign pursuant to 
paragraph (a) using the following example: 
 

Charge for items purchased includes price 
of item and 8% sales tax.

 

Reg. 810-6-4-.20, as amended, will require that whenever practical, the seller 

must separately state the amount of sales tax on the invoice, billing, receipt, etc., 

provided to the customer.  The amended regulation, which is effective June 8, 2005, is 

reasonable, and thus must be followed.  See generally, Ex parte White, 477 So.2d 422 

(Ala. 1985), on remand, 477 So.2d 425.  Consequently, after June 8, 2005, all 

taxpayers subject to sales tax must comply with Reg. 810-6-4-.20 by separately stating 

the amount of sales tax charged to a customer; or, if it is impractical to do so, post a 

sign stating that the charge includes the sales price plus the applicable percentage of 

sales tax.3  Otherwise, tax will be due on the full price charged to the customer. 

This Final Order may be appealed to circuit court within 30 days from the date of 

this Order pursuant to Code of Ala. 1975, §40-2A-9(g). 

 Entered June 1, 2005. 
 
 ________________________________ 
 BILL THOMPSON 
 Chief Administrative Law Judge 
 
                                            
3 I assume that Reg. 810-6-4-.20, as amended, also applies to admissions to places of 
public amusement, and thus supersedes the Reg. 810-6-1-.125 requirement that the 
amount of sales tax, not just the applicable percentage rate, must be stated on a posted 
sign or ticket.  Whether it is “practical” to specify the amount of sales tax on an invoice, 
bill, sales slip, etc., must be decided on a case by case basis.  It would be practical for 
the Taxpayer in this case to separately state the State and local sales tax due on each 
contract.  The Taxpayer’s representative indicated at the March 21 hearing that the 
Taxpayer began doing so after the Department audit. 


