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v.    §   

  
STATE OF ALABAMA   §  
DEPARTMENT OF REVENUE.   

 
 OPINION AND PRELIMINARY ORDER 

The Revenue Department assessed Guess Electronics Company, Inc. (“Taxpayer”) 

for State sales tax for March 2003 through February 2006.  The Taxpayer appealed to the 

Administrative Law Division pursuant to Code of Ala. 1975, §40-2A-7(b)(5)a.  A hearing 

was conducted on May 1, 2007.  Will Sellers represented the Taxpayer.  Assistant Counsel 

Wade Hope represented the Department.  

The Taxpayer sells closed circuit television systems, access control systems, 

automatic gates, and other security equipment and related items at three retail locations in 

Alabama. 

The Department audited the Taxpayer for sales tax beginning in the Fall of 2005.  

The initial audit period was September 2002 through August 2005.  The Department 

examiner asked the Taxpayer during the audit to sign a waiver of the statute of limitations 

that would have allowed the Department until June 30, 2006 to assess the Taxpayer for the 

above period.  The Taxpayer elected not to sign the waiver. 

The audit continued, and the examiner later deleted September 2002 through 

February 2003 from the audit because those months were out-of-statute.  He also added 

the months of September 2005 through February 2006.   
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The Department issued its initial audit report in February 2006.  The report 

recommended that “the 5% negligence penalty should be waived as the liabilities 

established in this audit were not done so out of neglect or disregard.”  The above audit 

report was issued before the Taxpayer elected not to execute the above discussed waiver.  

The examiner issued two revised audit reports after the Taxpayer refused to sign the 

waiver.  Those reports recommended that the 5 percent negligence penalty should be 

assessed.  The Department examiner testified that he recommended the penalty at the 

insistence of his supervisor. 

The Department examiner determined that the Taxpayer owed additional sales tax 

because: (1) it improperly made tax-free sales to customers that had expired or invalid 

sales tax numbers, (2) it improperly sold supplies, tools, and other items to contractors tax-

free that were used and/or consumed by the contractors and not resold; and (3) it 

improperly made tax-free cash and credit card sales to government employees that were 

not properly documented as exempt sales to the governmental entities.  The Department 

assessed the Taxpayer for the additional tax due on the above items, plus the 5 percent 

negligence penalty and interest. 

The Taxpayer’s owner, David Guess, explained at the May 1 hearing that when a 

new business customer first purchases items from his business, he requires the customer 

to provide evidence that it operates a valid, licensed business.  If the customer claims that it 

should be allowed to purchase the items tax-free for resale, the Taxpayer requires the 

customer to provide a valid Alabama sales tax license.  If the customer does so, the 

Taxpayer puts the number on file and thereafter sells tax-free to the customer. 
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Guess testified that on occasion he or one of his employees will call the Revenue 

Department to verify that a sales tax number provided by a customer is valid.  He also 

conceded that once he has a customer’s sales tax number on file, he thereafter sells items 

to the customer tax-free, and does not inquire if the customer intends to resell the item or 

use the item in its business. 

This case involves a recurring issue that the Administrative Law Division has 

addressed on numerous occasions.  That is, what is a retailer’s duty when it sells tangible 

property to a customer tax-free.  The issue was recently discussed in Coca-Cola Company 

d/b/a Minute Maid Company v. State of Alabama, S. 06-1261 (Admin. Law Div. 8/29/2007), 

as follows: 

This issue has been addressed by the Administrative Law Division on 
numerous occasions.  In Alabama Liquidation & Collection Agency, Inc. v. 
State of Alabama, S. 03-345 (Admin. Law Div. 12/11/2003), the issue was 
whether the taxpayer should be held liable for sales tax on tax-free sales it 
made to customers that had provided the taxpayer with invalid or non-
existent sales tax numbers that the taxpayer believed to be valid.  The Final 
Order in the case reads in pertinent part as follows: 
 

The sale of tangible personal property to a licensed retailer for 
resale constitutes a nontaxable wholesale sale.  Code of Ala. 
1975, §40-23-1(a)(9); State v. Advertiser Company, 337 So.2d 
942 (Ala. Civ. App. 1976).  To be tax-free, however, the 
wholesale purchaser must provide the seller with a valid sales 
tax number.  The burden is on the seller to know the general 
nature of the wholesale purchaser’s business, and that the 
purchaser is in the business of reselling the type of property 
being purchased.  Dept. Reg. 810-6-1-.184; see also, Webster 
Enterprises, supra. 
 
The Taxpayer’s owner testified at the October 28 hearing that 
when a customer provided him with a sales tax number, he 
assumed the number was valid, and consequently allowed the 
customer to purchase items tax-free.  He conceded that he did 
not inquire as to the customer’s business, or whether the 
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customer intended to resell the goods at retail.  He claimed, 
however, that he should not be held liable if a customer gave 
him an invalid or wrong number, or otherwise did not purchase 
an item for resale.  The owner’s testimony was forthright and 
believable.  Unfortunately, he failed to fully understand his duty 
as a retailer under Alabama’s sales tax law. 
 
A retailer cannot blindly accept a sales tax number from a 
customer.  Rather, as stated in Reg. 810-6-1-.184, a retailer is 
under a duty to know the general nature of his customer’s 
business.  If it is not readily apparent that a customer using a 
sales tax number intends to resell the goods being purchased, 
the retailer must inquire concerning the type of business 
engaged in by the customer.  The burden must be on the 
retailer to police the proper use of tax numbers.  Otherwise, the 
improper use of such numbers to buy items tax-free would be 
rampant.   
 
If, however, the retailer exercises due care and reasonably 
believes that the customer intends to resell the goods, then the 
retailer can sell the goods tax-free.  In that case, the retailer is 
relieved of liability, even if it is later discovered that the 
customer improperly purchased the item tax-free, again 
assuming that the retailer used due diligence in determining 
that the customer was in the business of and intended to resell 
the goods at retail.   

 
Alabama Liquidation at 4 – 6. 
 
The Administrative Law Division held in the above case that although the 
taxpayer’s owner was unaware that the items were not being resold, he was 
nonetheless liable because he did not exercise due diligence by inquiring 
about the nature of the customers’ businesses and whether they intended to 
resell the items. 
 
In this case, Ricketts provided the Taxpayer with an apparently valid multi-
jurisdictional sales and use tax certificate.  That alone, however, is not 
sufficient to relieve the Taxpayer from liability.  Rather, as indicated, the 
burden was also on the Taxpayer to inquire whether Ricketts was in the 
business of reselling the repair parts. 
 
Unlike the  customers in Alabama Liquidation, who were not in the business 
of reselling the items purchased from the taxpayer, Ricketts was in the 
business of reselling the repair parts to its service customers.  The Taxpayer 
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knew that Ricketts was in the business of reselling the parts.  The Taxpayer 
thus exercised due care and reasonably believed that Ricketts was reselling 
the parts (which presumably it did).  That fact, combined with the apparently 
valid sales tax certificate provided by Ricketts, is sufficient to relieve the 
Taxpayer from liability for tax on the Ricketts sales. 
 

Coca-Cola at 2 – 4. 

In this case, the customers in question at one time had a valid sales tax account with 

the Department.  The first question is whether the Taxpayer should be held liable for selling 

tax-free to those customers because, for whatever reason, the customers’ numbers had 

been canceled before the sales occurred. 

The Taxpayer’s owner testified that he generally knows the type of business his 

customers engage in, and that he sold tax-free to the customers in question because they 

were in the business of reselling goods and he had their Alabama sales tax numbers on 

file.  He argues that he should not be required to inquire with the Department each time he 

sells to a “licensed” customer, and that doing so during the period in issue would have been 

time-consuming and impractical. 

The issue presented in this case is oft-times difficult to decide.  On the one hand, the 

burden is “on the retailer to police the proper use of tax numbers.  Otherwise, the improper 

use of such numbers to buy items tax-free would be rampant.”  Alabama Liquidators at 6.  

Conversely, if a retailer obtains a sales tax number from a customer, and knows that the 

customer is in the business of reselling the items being purchased, the retailer should be 

allowed to sell to the customer tax-free.  The retailer should not later be held liable if the 

customer’s license had been previously canceled and the retailer was unaware of that fact. 

In this case, the Taxpayer knew the general nature of its customers’ businesses, and 
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also had what it believed were valid sales tax numbers on file for the customers.  Given 

those facts, the Taxpayer should not be held liable only because, unbeknown to the 

Taxpayer, the customers’ sales tax numbers had been canceled.1   

The above finding is supported by the Department’s own Reg. 810-6-4-.10.  That 

regulation requires that if a retailer sells to another licensed retailer for resale, the retailer 

must put the customer’s sales tax number on the sales invoice.  However, in lieu of putting 

the number on each invoice, the retailer may instead simply maintain the retailer’s sales tax 

number on file in its books and records.  That is what the Taxpayer did in this case. 

But even if a customer provides a retailer with a sales tax number, the customer can 

only purchase tax-free those items that it is in the business of reselling.  If a licensed 

customer purchases supplies or other items that are used and/or consumed by the 

customer in its business, or otherwise not resold, those items are taxable. 

In this case, the Department examiner reviewed the Taxpayer’s invoices and 

determined that some tax-free sales that the Taxpayer made to validly licensed customers 

should have been taxed because the customers used or consumed the items in their 

businesses.  The examiner cited drill bits, glow rods, and canned smoke sold to contractors 

as some of the items that were used and consumed by the contractors, and not resold. 

The Taxpayer does not argue that the above items were purchased for resale, and 

thus nontaxable.  Rather, it contends only that the examiner had no evidence supporting his 

conclusion that the items were not being resold. 

The examiner in question is a seasoned, accomplished auditor that has conducted 

 
1 The Department can, of course, assess the customers for use tax on the property that the 
customers improperly purchased tax-free. 
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numerous sales tax audits.  He has a general knowledge of the tools, materials, etc. that 

contractors use in performing their work, and he is not prohibited from using that knowledge 

in performing his audits.  If the Taxpayer contends that the contractors had purchased the 

drill bits, etc. for resale, it could have presented evidence to that effect.  It failed to do so.  

The examiner thus correctly included those items as taxable. 

Concerning the sales that the Taxpayer claims were nontaxable sales to exempt 

entities, the burden was on the Taxpayer to obtain and maintain sufficient records 

substantiating that the sales were exempt.  Otherwise, the sales must be deemed to be 

taxable.  State v. Ludlum, 384 So.2d 1089 (Ala. Civ. App.), cert. denied 384 So.2d 1094 

(Ala. 1980).   

The sales in issue were to individual government employees, who are not per se 

exempt.  The Taxpayer failed to obtain government purchase orders or other documents 

showing that the exempt entities had purchased the items.  The individuals also paid cash 

or used their own credit cards to pay for the items.  Because there was no documentation 

showing that the exempt governments or governmental agencies purchased the items, they 

were correctly taxed by the examiner. 

The Taxpayer argues that it was denied due process when the examiner deleted the 

first six months of the original audit period and added six months to the end of the period.  It 

also objects that the Department vindictively added the 5 percent negligence penalty 

because the Taxpayer elected not to sign the waiver. 

 

Changing the audit/assessment period during the audit did not violate the Taxpayer’s 
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due process rights.  The Department is authorized to audit and assess a taxpayer for any 

period or periods not barred by the statute of limitations.  Code of Ala. 1975, §40-2A-7(b).  

It is not barred from changing an audit period anytime before a preliminary assessment is 

entered. 

The examiner asked the Taxpayer to sign the waiver while the audit was ongoing.  

When the Taxpayer elected not to sign, the examiner could have estimated the Taxpayer’s 

liability, and the Department could have then stopped the statute for the original audit 

period by entering a preliminary assessment for the estimated tax due.  The examiner could 

have thereafter completed his audit, and the Department could have adjusted the 

preliminary assessment to reflect the correct amount due per the audit.  The examiner 

elected not to estimate the Taxpayer’s liability, and instead deleted six months from the 

beginning of the audit period and added six months at the end.  That is routinely done and 

entirely permissible.  Just as the Taxpayer was within its rights in not signing the waiver, the 

Department was within its authority in changing the audit/assessment period before the 

preliminary assessment was entered. 

Concerning the Taxpayer’s claim that the Department assessed the negligence 

penalty only because the Taxpayer refused to sign the waiver, it must be remembered that 

an examiner’s recommendation in an audit report that a penalty should be applied or 

waived is only that, a recommendation.  The final decision is made either by the examiner’s 

field supervisor or at the Department’s main office in Montgomery. 

 

In this case, the examiner’s supervisor advised the examiner to add the negligence 
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penalty in the examiner’s second and third audit reports.  There is no evidence that the 

supervisor did so either because the Taxpayer refused to sign the waiver or because the 

supervisor thought the Taxpayer was in fact negligent in reporting and paying its sales tax 

during the period.  In any case, the pertinent question is whether the negligence penalty is 

applicable.  That is addressed below. 

The negligence penalty applies if a taxpayer fails to make a reasonable attempt to 

comply with Title 40, Code of Ala. 1975, and does so with careless, reckless, or intentional 

disregard.  Code of Ala. 1975, §40-2A-11(c).  The Taxpayer in this case has been in 

business for many years.  Its personnel knew or should have known that while it can sell 

tax-free to other licensed retailers, it can only sell tax-free those items that the customer is 

in the business of reselling.  The Taxpayer thus knew or should have know that it could not 

sell drill bits and other tools and equipment tax-free to contractors that they use in their 

business and do not resell.  It was negligent when it did so. 

The Taxpayer also knew or should have known that all exempt sales to governments 

and governmental agencies must be properly documented.  It is improper for a retailer to 

sell tax-free to a government employee (or anybody) without documentation that the sale is 

to the exempt government or governmental agency, and that the goods were paid for by 

the exempt entity.  The Taxpayer was negligent in doing so in this case. 

Finally, as discussed, the Taxpayer argued that it would have been impractical and 

unreasonable for it to have been required to contact the Department concerning each sale 

to confirm that the customer had a valid sales tax license.  Beginning in the Spring of 2006, 

however, retailers can now go to the Department’s website and easily and promptly 
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determine if a customer has a valid sales tax license.  The website is also coded to allow 

the retailer to determine the type of business the customer is in.  Consequently, the 

Taxpayer and all other retailers in Alabama can now easily verify if they should sell to a 

customer tax-free, and if so, what items can be sold tax-free. 

It is assumed that the Department has notified all existing (and all new) sales tax 

license holders of the availability of the above information on the Department website.  In 

that case, all retailers should know that they can use the website to easily verify whether a 

customer has a valid sales tax number, and what items the customer is in the business of 

reselling.  Their failure to use due diligence in doing so will, absent extraordinary 

circumstances, cause them to be liable on any improper tax-free sales. 

The Department is directed to recompute the Taxpayer’s liability for the subject 

period as indicated herein.  A Final Order will then be entered for the adjusted tax, penalty, 

and interest due. 

This Opinion and Preliminary Order is not an appealable Order.  The Final Order, 

when entered, may be appealed to circuit court within 30 days pursuant to Code of Ala. 

1975, §40-2A-9(g).  

Entered December 10, 2007. 

_________________________________ 
BILL THOMPSON 
Chief Administrative Law Judge 

bt:dr  
cc: J. Wade Hope, Esq. 
 William B. Sellers, Esq.  

Joe Cowen 
Mike Emfinger 


