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 OPINION AND PRELIMINARY ORDER 

The Revenue Department assessed Laissez Les Bons Temps Rouler, Inc. 

(“Taxpayer”) for State sales tax for January 2003 through December 2005.  The Taxpayer 

appealed to the Administrative Law Division pursuant to Code of Ala. 1975, §40-2A-

7(b)(5)a.  A hearing was conducted on October 30, 2007.  Robert Webb represented the 

Taxpayer.  Assistant Counsel Wade Hope represented the Department. 

ISSUES 

The Taxpayer operates a bar/nightclub/restaurant in Birmingham, Alabama.  It sells 

beer, wine, hard liquor, and soft drinks at the business.  It also sometimes offers live 

entertainment, for which it generally charges an admission fee.  This case involves two 

issues: 

(1) Should the Taxpayer be allowed to back out sales tax from its lump-sum drink 

prices in computing its taxable gross receipts for the subject period; and  

(2) How should the Taxpayer’s taxable admission fees for the period be 

computed? 

FACTS 

The Department audited the Taxpayer for sales tax for January 2003 through 
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December 2005.  The Department examiner requested the Taxpayer’s cash register tapes 

(“z tapes”), its sales tax returns, and its tax accrual worksheets for the audit period.  The 

Taxpayer provided its returns and worksheets for the entire period, and also its z tapes for 

February 2004 through December 2005.  The Taxpayer was unable to produce the tapes 

for January 2003 through January 2004 because the current owner purchased the business 

in February 2004, and the prior owner could not locate the tapes for the prior months. 

The examiner compared the z tapes for February 2004 though December 2005 with 

the Taxpayer’s returns for those months and made some minor adjustments.  He estimated 

the Taxpayer’s January 2003 through January 2004 sales using the z tapes for the later 

months, and also made minor adjustments in those months.  Those adjustments are not in 

dispute.  As discussed below, however, the Taxpayer does object that the examiner taxed 

its entire drink receipts, without first backing out the sales tax it claims was included in the 

lump-sum drink prices. 

The Taxpayer was not aware that sales tax was due on its admission receipts.  It 

consequently failed to collect tax on the receipts or keep records showing the amount of the 

receipts.  The Taxpayer’s owner explained that the bands/entertainers usually collected and 

kept the door receipts as their compensation.  

The Department examiner estimated the Taxpayer’s admission receipts using 

information from a local entertainment publication, The Black and White.  The examiner 

reviewed the Taxpayer’s advertisements in a few issues of the publication to determine the 

average number of shows the Taxpayer had each month, and also the average admission 

charge.  He projected those averages over the entire audit period.  He then estimated that 

an average of 35 percent of the building’s maximum legal capacity of 438 persons attended 
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each show.  He multiplied the estimated paid attendance per show by the average 

admission to determine the receipts from each show.  He then multiplied the estimated 

receipts per show by the estimated number of shows to determine the Taxpayer’s total 

admission receipts for the audit period. 

The Taxpayer objects to the audit on two grounds.  As indicated, it claims that sales 

tax was included in its drink prices, and that the Department examiner failed to back the tax 

out when he computed its taxable gross receipts.  It also contends that the examiner 

incorrectly determined its admission receipts. 

ANALYSIS 

Issue (1). Can the Taxpayer back out sales tax from its drink charges? 

This issue was previously addressed in Tuscaloosa Pubs, Inc. v. State of Alabama, 

S. 03-425 (Admin. Law Div. 11/24/2003).  The Administrative Law Division held in that case 

that the taxpayer could not back out sales tax from its lump-sum drink charges because it 

failed to post an on-premises sign indicating that tax was included in the price.  The Final 

Order reads in part as follows: 

Alabama sales tax is levied on the gross proceeds derived from the sale of 
tangible personal property.  Code of Ala. 1975, §40-23-2(1).  “Gross 
proceeds of sale” is defined as the “value proceeding or accruing from the 
sale of tangible personal property.”  Code of Ala. 1975, §40-23-1(a)(6).  All 
retailers subject to sales tax are required to add sales tax to the sale price 
and collect it from the purchaser.  Further, it is illegal “to absorb . . . the 
amount (of sales tax) required to be added to the sales price and collected 
from the purchaser, . . .” Code of Ala. 1975, §40-23-26(b). 
 
The taxable gross proceeds received by the Taxpayer were the full amounts 
paid by its customers.  The Taxpayer argues that sales tax was included in 
the lump-sum amounts, and thus should be backed out in computing taxable 
gross proceeds.  As indicated, however, it is illegal for the Taxpayer or any 
other retailer to absorb the sales tax in the sale price charged to a customer. 
The Department concedes that a retailer can charge a lump-sum price for a 
product which includes sales tax, and then back out the sales tax in 
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computing taxable gross receipts.  To do so, however, the retailer must have 
an on-premises sign or provide the customer with a receipt showing that 
sales tax was included in the lump-sum price.  Otherwise, the retailer would 
be illegally absorbing the sales tax in the price. 
 

Tuscaloosa Pubs at 2 – 3. 

The Department contends that the Taxpayer in this case cannot back out sales tax 

from its drink prices because the examiner that conducted the audit did not see a sign at 

the Taxpayer’s business.  Unfortunately, the examiner is no longer employed by the 

Department and did not testify at the October 30 hearing.  The examiner’s audit report also 

did not mention the issue.  The examiner’s supervisor testified, however, that the examiner 

told her that he did not see a sign at the business. 

The Taxpayer’s prior and current owners testified that the business has always 

maintained signs at both the upstairs and downstairs bars that indicate that sales tax is 

included in the drink prices.  The Taxpayer introduced photographs of those on-premises 

signs at the October 30 hearing.  The current owner explained that he offered to give the 

Department examiner a tour of the facility, but that the examiner declined and instead 

toured the business by himself.  The owner claims that the examiner only talked with a 

janitor at the business, and did not inquire about the existence or location of any signs 

indicating that sales tax was included in the drink prices. 

This issue turns on a question of fact – did the Taxpayer have signs at the facility 

during the audit period.  As discussed, the examiner’s supervisor testified that the examiner 

told her that he did not see a sign at the business.  The supervisor did not, however, have 

first-hand knowledge of that fact.  The examiner’s audit report also did not address the 

issue, and there is otherwise no evidence concerning if or where the examiner attempted to 

locate the signs at the business. 
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On the other hand, the Taxpayer’s former and current owners testified that the 

business has always maintained signs both upstairs and downstairs showing that sales tax 

is included in the drink prices.  The Taxpayer also submitted photographs supporting that 

testimony.  Given that evidence, and the lack of admissible evidence to the contrary, I must 

find that the Taxpayer maintained signs at the business indicating that tax was included in 

the drink prices.  Consequently, the applicable sales tax should be backed out in computing 

the Taxpayer’s taxable gross proceeds. 

Issue (2). The door receipts. 

The Taxpayer’s door or admission receipts are subject to the “public amusement” 

gross receipts tax levied at Code of Ala. 1975, §40-23-2(2).  The Taxpayer admittedly failed 

to pay tax on or keep records concerning its door receipts during the audit period because it 

was unaware that the receipts were taxable.  In such cases, the Department is authorized 

to compute a taxpayer’s liability using the best information obtainable.  Code of Ala. 1975, 

§40-2A-7(b)(1)a.   

As discussed, the Department examiner estimated the Taxpayer’s door receipts 

using information from a local entertainment publication.  He determined the average 

number of shows per month and the average admission ($8.62) based on the Taxpayer’s 

advertisements in several issues of the publication.  He then estimated that the average 

attendance per show was 35 percent of the maximum building capacity of 438, or 153 paid 

admissions per show.  He used the above amounts to estimate the Taxpayer’s total door 

receipts. 

 

The Taxpayer’s owner concedes that the examiner’s average door receipt estimate 
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of $8.62 per person is accurate.  He contends, however, that the examiner overestimated 

the total number of events during the audit period because the examiner only reviewed a 

few issues of the entertainment publication.  The owner consequently reviewed all of the 

issues during the audit period to arrive at a more accurate number of events.    

The Taxpayer primarily disputes the examiner’s estimate of 153 paid admissions per 

show.  The owner calculated what he claims is a more accurate estimate of attendance per 

show as follows: He first determined the average daily drink receipts by totaling the z tapes 

at both the upstairs and downstairs bars.  He determined the number of credit card 

customers by computing the average number of credit card transactions in a day.  He then 

divided the number of credit transactions into the total amount charged on the cards to 

arrive at the average tab per credit card transaction. 

He determined the number of his cash customers by subtracting the credit card 

receipts from total receipts, which left his cash receipts.  He then divided the average credit 

card tab into the total cash receipts, which resulted in the number of his cash customers.  

Assuming that all customers paid a cover, he then multiplied the total number of credit card 

and cash customers by the average door admissions of $8.62 to arrive at the average door 

receipts per event.  That average amount was multiplied by the number of shows to 

determine the total door receipts.  Using the above method, the owner determined that the 

Taxpayer’s monthly door receipts averaged $10,929.  The Department examiner had 

estimated the monthly receipts to be $17,150. 

As indicated, a final assessment based on the Department’s calculations is prima 

facie correct, and the burden is on the taxpayer to prove that it is incorrect.  Code of Ala. 

1975, §40-2A-7(b)(5)c.  The usual presumption of correctness does not apply, however, if 
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the Department’s calculations are not based on some minimum evidentiary foundation.  

Jones v. C.I.R., 903 F.2d 1301 (10th Cir. 1990); Muncaster v. State of Alabama, S. 98-273 

(Admin. Law Div. 6/16/2000). 

In this case, the Department examiner estimated that the Taxpayer’s average 

attendance was 35 percent of the building’s maximum capacity.  But there is no evidence 

that the estimate was based on any documents, statements, or other evidence.  It 

consequently must be assumed that the examiner arbitrarily selected the 35 percent 

amount.  That unsupported estimate cannot be presumed to be correct. 

On the other hand, the owner’s computations are based on actual numbers.  The 

owner claims that his calculations actually overestimate the number of customers that paid 

a cover charge because he used the drink receipts from both the upstairs and downstairs 

bars, although a cover charge was only paid by the upstairs customers.  The owner also did 

not consider the fact that some customers paid a reduced or no cover charge because the 

cover charge was reduced and then dropped altogether as the night progressed.  The 

entertainers also gave the Taxpayer a guest list of individuals that were allowed in free-of-

charge. 

The Department claims that the owner’s estimates may be too low because more 

than one person may have used the same credit card tab.  Also, some people attending a 

show may not have purchased anything from the bar, and thus would not be accounted for 

in the owner’s computations. 

This case is somewhat analogous to State v. Ludlum, 384 So.2d 1089 (Ala. Civ. 

App. 1980).  The taxpayer in Ludlum was a nurseryman that sold products at retail and also 

performed services for his customers.  The taxpayer failed to keep records during the 
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period in issue distinguishing between its taxable sales and nontaxable services. 

The Department argued that because the taxpayer failed to keep records, all of its 

receipts must be presumed to be from taxable sales.  The taxpayer disagreed, and 

presented evidence from a subsequent “test period” in which adequate records were kept 

which established that 80 percent of the taxpayer’s receipts were from nontaxable services. 

The trial court agreed with the taxpayer.  The Court of Civil Appeals affirmed, finding that 

the taxpayer’s estimates were based on reasonable and competent evidence.  See also, 

State v. Mack, d/b/a Mack Amusement, 411 So.2d 799 (Ala. Civ. App. 1982) (Department 

examiner’s finding in a sales tax audit that the taxpayer had only reported one-half of his 

taxable gross proceeds was rejected because it “was mere conjecture on the part of the 

Department with no real evidence to support such a conclusion.”  Mack, 411 So.2d at 803.). 

In this case, the examiner’s estimate of the number of paying customers per event 

was, like the Department’s estimate in Mack, based on conjecture and unsupported by any 

evidence.  Conversely, the owner arrived at his estimate by taking actual bar sales at the 

business and then estimating the number of customers based on those sales.  He then 

assumed that all of those customers paid a cover charge on the nights entertainment was 

offered. 

I agree with the Department that it is not unusual for more than one person to be 

included on a bar tab that is paid with a single credit card.  But that is more than offset by 

the fact that the owner considered the bar receipts from both the downstairs and upstairs 

bars, even though only upstairs customers paid a cover.  Also, some customers that 

purchased drinks were charged a reduced or no cover if they came late, or if they were on 

the entertainer’s guest list. 
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It is undisputed that the Taxpayer’s door receipts for the subject period must be 

estimated.  As between the examiner’s estimate and the owner’s estimate, the owner’s 

estimate is based on some evidence, is reasonable under the circumstances, and must be 

accepted as the most accurate. 

The Department is directed to recompute the Taxpayer’s liability by (1) backing the 

applicable sales tax out of the Taxpayer’s gross drinks receipts, and (2) using the owner’s 

estimate that the Taxpayer’s door receipts averaged $10,929 a month during the audit 

period.  A Final Order will then be entered for the adjusted amount due. 

This Opinion and Preliminary Order is not an appealable Order.  The Final Order, 

when entered, may be appealed to circuit court within 30 days pursuant to Code of Ala. 

1975, §40-2A-9(g).  

Entered March 10, 2008. 

_________________________________ 
BILL THOMPSON 
Chief Administrative Law Judge 
 

bt:dr 
cc: Margaret Johnson McNeill, Esq. 

Robert A. Webb, Esq.  
Joe Cowen 
Mike Emfinger 


