
JOHN GARY ELLIS    §         STATE OF ALABAMA  
SOUTHERN BREEZE, LLC        DEPARTMENT OF REVENUE 
175 NORTHSHORE PLACE  § ADMINISTRATIVE LAW DIVISION 
GULF SHORES, AL 36542-2736, 
      §       

Taxpayer,        DOCKET NO. S. 07-834 
§ 

v.       
§  

STATE OF ALABAMA     
DEPARTMENT OF REVENUE.  § 
 

OPINION AND PRELIMINARY ORDER 
 
The Revenue Department assessed John Gary Ellis, d/b/a Southern Breeze, LLC 

(“Taxpayer”), for State sales tax for February 2003 through December 2005.  The Taxpayer 

appealed to the Administrative Law Division pursuant to Code of Ala. 1975, §40-2A-

7(b)(5)a.  A hearing was conducted on June 9, 2008.  Blake Madison represented the 

Taxpayer.  Assistant Counsel Duncan Crow represented the Department. 

The Taxpayer is headquartered in Gulf Shores, Alabama.  It conducted a Coastal 

Wine Tour (the “Tour”) in Baldwin County, Alabama in May 2004 and May 2005.1

The Tour is a weekend event that includes a winemakers dinner on Friday night, a 

wine tasting on Saturday, and a brunch on Sunday.  The Tour is open to the public. A 

single ticket can be purchased for all three events, or individual tickets can be purchased 

for each separate event.  Individual tickets for the Friday dinner, the Saturday wine tasting, 

and the Sunday brunch were $150, $55 and $35, respectively.2  There is no evidence 

showing the price for the single ticket for all three events in the subject years. 

                                            
1 The Taxpayer also conducted Tours in other states along the Gulf Coast in the subject 
years. 
 
2 Without evidence to the contrary, it is assumed that the above ticket prices applied at both 
the May 2004 and May 2005 events. 
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The Taxpayer also sold sponsorships for the Tour.  Sponsors paid different lump-

sum amounts for various sponsorship packages.  They received advertising and various 

tangible items in return.  For example, the most expensive $15,000 platinum sponsorship 

allowed the sponsor to have its name associated with one of the events.  The sponsor also 

received a full page ad in the Official Tour Event Guide, a 2/3 page ad in Southern Breeze 

magazine, and advertising in the various newspapers that advertised the Tour.3  The usual 

charge for a 2/3 page ad in Southern Breeze is $3,750. 

A platinum sponsor also received three banner ads that were linked to the sponsor’s 

website, and also ads on the homepage of CoastalWineTour.com and in the Orange Beach 

section of CoastalWineTour.com. 

On-site benefits included exhibit space for sampling, greeting, merchandizing, 

sponsor logo signage at various on-site locations, a promotional flyer included in gift bags 

given to participants, and a commemorative print.  A platinum sponsor also received eight 

tickets to the dinner, forty tickets to the wine tasting, and twelve tickets to the brunch. 

Finally, a platinum sponsor received fifty gift subscriptions to Southern Breeze 

magazine, eight commemorative t-shirts and signed posters, and the option to buy 

additional tickets at a twenty percent discount.   

Sponsors below the platinum level paid less for the package, and received 

proportionately less in advertising and other benefits. 

 
3 The Taxpayer is a subsidiary of Compass Marketing, Inc., which publishes Southern 
Breeze magazine. 
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The Taxpayer filed sales tax returns for the months in issue and reported and paid 

sales tax on (1) the merchandise it sold at retail, and (2) the gross receipts from the ticket 

sales for the Tour events. 

The Department audited the Taxpayer and determined that the sponsorship fees 

paid by the sponsors were also subject to the gross receipts sales tax levied at Code of Ala. 

1975, §40-23-2(2).  The Department’s position is based on Dept. Reg. 810-6-1-.125.  That 

regulation states that amounts paid by promotional sponsors for the right to give away 

tickets or passes to a taxable activity are subject to the gross receipts sales tax.  The 

Department argues that because the Tour sponsorship packages included free tickets to 

the Tour events, the entire sponsorship fee was taxable. 

The Department also taxed a $1,797.82 entry on the Taxpayer’s books for 

“merchandise sales – miscellaneous” because the Department examiners could not 

determine if the Taxpayer had reported and paid sales tax on that amount.  The Taxpayer 

concedes in its post-hearing brief that the amount should be taxed because it cannot locate 

records showing otherwise. 

ANALYSIS 

The Administrative Law Division addressed the applicability of the gross receipts 

sales tax in State of Alabama v. Huntsville Baseball Club, Inc. & Birmingham Baseball Club, 

Inc., Docket Nos. S. 92-208 & S. 92-170 (Admin. Law Div. O.P.O. 2/23/1994).  The 

taxpayers in that case operated minor league baseball teams.  At issue was whether the 

taxpayers were liable for sales tax (1) on the receipts derived from selling advertising space 

on outfield walls, billboards, tickets, etc., and (2) on the amounts paid by sponsors for the 
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right to give away general admission passes to the public for a specific game. 

The Department’s position was that because the taxpayers operated a public place 

of amusement, all of their receipts from whatever source were taxable, including the 

advertising receipts and the sponsor fees. 

The Administrative Law Division first held that the advertising receipts were not 

taxable because they were not “paid for attending or engaging in the public activity or 

amusement offered by a taxpayer.”  Huntsville Baseball Club  at 3 – 4. The Order reads in 

pertinent part as follows: 

The Department argues that because the Taxpayers operate  public places of 
amusement, their gross receipts derived from all sources, including the 
advertising revenues in issue, are taxable.  I disagree. 
 
The gross receipts tax is levied on taxpayers that operate public places of 
amusement or entertainment and is based on "an amount equal to 4% of the 
gross receipts of any such business."  See, §40-23-2(2).  "Any such 
business" relates only to the public business or activity engaged in by a 
taxpayer.  Consequently, the tax is levied only on the gross receipts paid for 
attending or engaging in the public activity or amusement offered by a 
taxpayer.  Just as the true sales tax levied by §40-23-2(1) is levied on the 
gross proceeds paid by the consumer of tangible personal property, the 
gross receipts tax levied at §40-23-2(2) is levied only on the gross receipts 
paid by the "consumer" of the public amusement.  Thus, admission fees paid 
to attend public athletic or entertainment events should be taxed, as should 
the amounts paid to engage in a specific activity in a public place, i.e., 
bowling alley fees, pool table fees, video game receipts, etc.   
 
However, the public amusement tax does not apply to gross receipts that are 
not paid by the public to attend or engage in the specific public activity 
offered by a taxpayer.  The sale of advertising time and space by the 
Taxpayers in this case to third-party advertisers is not a public amusement, 
and thus the gross receipts derived from those activities are not taxable.  The 
fact that the Taxpayers would probably not have received any of the 
advertising revenues in question "but for" the public baseball games is not 
relevant. 
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The Administrative Law Division next held that the amounts paid by the sponsors for 

the free passes were taxable because the amounts were for admission to the public 

amusement, i.e., the baseball games, being offered by the taxpayers. 

While advertising revenues derived from third-party advertisers cannot be 
taxed, the amounts paid by promotional night sponsors can be taxed 
because those receipts are paid for admission to a game.  That is, the 
sponsor is paying for general admission passes to a particular game, and 
consequently, the gross receipts paid by a sponsor are derived from the 
public amusement offered by the Taxpayers and are taxable, even though 
the sponsor purchases the passes for promotional or advertising purposes.  
 

Huntsville Baseball Club at 7. 

The Department amended Reg. 810-6-1-.125(1) after the Huntsville Baseball Club 

decision to include the following: 

Taxable gross receipts shall also include advertising receipts received from 
promotional sponsors where the sponsor purchases the right to give away 
general admission tickets or passes to a specific activity. Receipts received 
from third party advertisers relating to advertising space on billboards, 
scoreboards, fences, programs or tickets, or to radio or television time not in 
conjunction with the right to give away general admission tickets or passes 
would not be subject to sales tax.   
 
The Department relies on the first sentence in the above regulation in support of its 

position in this case.  That is, because the Tour sponsors received tickets to the Tour 

events, the entire sponsorship fee is taxable.  I disagree. 

In Huntsville Baseball Club, the sponsors paid for the tickets and then gave the 

tickets away to the  public.  The act of giving away the tickets was itself the promotional or 

advertising activity engaged in by the sponsors.  Nonetheless, the amounts paid by the 

sponsors were for admission to the public amusement being offered by the taxpayers, and 

were thus taxable.   
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The Huntsville Baseball Club rationale does not apply in this case because this case 

can be factually distinguished.  The sponsor fees in Huntsville Baseball Club were paid 

solely for the right to give away tickets to the baseball games.  In this case, however, the 

tickets given to the Tour sponsors were only a small part of the benefits received by the 

sponsors.  A platinum sponsor paid $15,000, but received tickets with only a total face 

value of $3,820.4  The 2/3 page ad in Southern Breeze had a value of $3,750 by itself.  The 

remainder of the $15,000 fee was for the various other advertising and promotional benefits 

provided to the sponsor, with some inconsequential amount attributable to the few 

miscellaneous tangible items, i.e., t-shirts, posters, etc., given to the sponsors. 

The Taxpayer argues that the sponsors were in effect buying non-taxable advertising 

services, and that the free tickets “were merely incidental to the advertising services 

provided to those advertisers by Southern Breeze.”  Taxpayer’s Brief at 3.  The Taxpayer 

thus asserts that none of the sponsorship fee was taxable.  I also disagree with the 

Taxpayer’s position. 

The sponsors paid the lump-sum sponsorship fee primarily for the advertising, but 

some part of the fee was for the “free” tickets and the miscellaneous other tangible items 

provided by the Taxpayer.  An analogous situation would be if the third party advertisers in 

Huntsville Baseball Club had paid a lump-sum amount for both the right to advertise at the 

game, and also for the right to give away tickets to the game.  In that case, that part of the 

lump-sum amount attributable to the tickets would have been taxable, but that part 

 
4 The 8 dinner tickets at $150 each totaled $1,200.  The 40 wine tasting tickets at $55 each 
totaled $2,200.  The 12 brunch tickets at $35 each totaled $420.  The combined total is 
$3,820. 
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attributable to the advertising would not have been taxable.  The same applies in this case. 

The applicable legal principle can be stated as follows – where a lump-sum amount 

is paid for both a taxable activity and a separate non-taxable activity, and the value of the 

taxable and/or non-taxable activity can be reasonably determined, only the amount 

attributable to the taxable activity should be taxed. 

The Administrative Law Division applied the above principle in Laser Vision Centers, 

Inc. v. State of Alabama, S. 03-1161 (Admin. Law Div. O.P.O. 10/7/2004).  In that case, the 

taxpayer provided ophthalmologists with laser machines and also with laser technicians 

and other support personnel that assisted the ophthalmologists in operating the machines. 

The ophthalmologists paid a lump-sum fee for the use of the machines and the personnel 

provided by the taxpayer.  The issues were whether the taxpayer was leasing the lasers to 

the ophthalmologists, and if so, was lease tax due on the entire lump-sum amount paid by 

the ophthalmologists. 

The Administrative Law Division held that the taxpayer was leasing the machines, 

and thus liable for lease tax on the proceeds derived from the leasing of the machines.  

Concerning the taxable measure, the Administrative Law Division held that the providing of 

the technicians and support personnel was separate from the leasing of the machines, and 

that only that part of the lump-sum fee attributable to or paid for the machines was taxable. 

The Department contends that because the machines were being leased, the 
entire proceeds received by the Taxpayer are subject to lease tax.  I 
disagree.  The various technical assistance and support services provided by 
the Taxpayer’s employees are separate and apart from the leasing of the 
laser machines to the ophthalmologists.  As explained by Professor Walter 
Hellerstein in his treatise on state taxation, if a seller or lessor of tangible 
property also provides services that are separate from and not embodied in 
the tangible property being sold or leased, the proceeds from the sale or 
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lease of the tangible property are taxable, but the charges for the separate 
services are not.   J. Hellerstein & W. Hellerstein, State Taxation (3d ed. 
2001) at ¶12.07.   
 
In Advance Schools, Inc. v. Cal. State Bd. of Equalization, 2 Bankr. 231 (ND 
Ill. 1980), which is discussed in Professor Hellerstein’s treatise, at 
¶12.07(1)(c), the taxpayer, Advance Schools, Inc., provided educational 
services and also books and other tangible property to its students.  The 
taxpayer argued that the true object of the transactions was the rendering of 
educational services, and that the tangible property transferred was only 
incidental to those services, and thus not taxable. 
 
The Bankruptcy Court disagreed, holding that the educational services were 
separate and distinct from the taxpayer’s sale of the tangible items, and that 
tax was due on the tangible items.   
 

Under California law, where a transaction involves both a 
transfer of property and the rendition of services, and each is a 
consequential element of the transaction capable of ready 
separation, the services and the property may be treated 
separately for tax purposes, and the transferor may be required 
to collect and remit a use tax based upon that portion of the 
consideration paid which is attributable to the sale of tangible 
personal property. 

 
Advance Schools, 2 Bankr. at 235. 
 
The Court further explained that the true object test does not apply when the 
services rendered are not embodied in the tangible property. 
 

The (taxpayer’s) reliance on the true object test is misplaced.  
The test is appropriate where the services rendered are 
inseparable from the property transferred that is, where the 
services, so to speak, find their way into the property.  All the 
examples used in Regulation 1501 to illustrate the true object 
test involve transactions in which the services become an 
integral part of the property; e.g. , the artist’s skill and labor are 
embodied in his painting; the recordkeeping, tax, and similar 
services of a firm which performs business advisory are 
embodied in the forms, binders, and other property transferred 
during the course of the transaction.  The language of the true 
object test as set out in Regulation 1501 supports this 
construction “. . . . is the real object sought by the buyer the 
service per se or the property produced by the service. . . .”  
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(Emphasis added.) Thus, the true object test should be used 
where the services and the property are inseparable and is 
inapplicable where these two elements are distinct. 

 
Advance Schools, 2 Bankr. at 236.  (footnote omitted) 

 
Laser Vision at 6 – 7.   

The above rationale also applies generally to Alabama’s gross receipts sales tax, 

and specifically to the sponsorship fees in issue in this case.  The sponsors paid the lump-

sum fees for both the non-taxable advertising and the taxable tickets.5  The value of the 

tickets given to the sponsors can be readily determined because the number of tickets 

provided at each sponsor level was fixed and the ticket price for each Tour event is known. 

The Taxpayer is thus liable for the gross receipts sales tax on the value of the tickets 

provided to the sponsors at the May 2004 and May 2005 Tour events in Alabama.6

The burden is on a taxpayer to provide records from which its taxable and non-

taxable receipts can be identified.  See generally, State v. Ludlum, 384 So.2d 1089 (Ala. 

Civ. App.), cert. denied 384 So.2d 1094 (Ala. 1980).  The Taxpayer should provide the 

Department with the number of tickets it provided to the sponsors to the Friday, Saturday, 

and Sunday Tour events in issue.  It should also notify the Department if the sales price for 

 
5 The sponsors also received t-shirts and other miscellaneous tangible items.  The 
evidence indicates that the Taxpayer was assessed for and paid use tax on those items.  
See, T. at 71, 72.  Consequently, the value of those items should not be also included as 
subject to the gross receipts sales tax. 
 
6 It is irrelevant that the sponsors may not have redeemed or used some of the tickets. If an 
individual buys a ticket to a public concert or sporting event, but decides not to attend, the 
proceeds from the ticket are still subject to the gross receipts sales tax. 
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the individual tickets to the events was different than the amounts stated above in either 

year.  The information should be provided by September 19, 2008.  The information will be 

forwarded to the Department with instructions to recompute the Taxpayer’s liability 

accordingly. 

This Opinion and Preliminary Order is not an appealable Order.  The Final Order, 

when entered, may be appealed to circuit court within 30 days pursuant to Code of Ala. 

1975, §40-2A-9(g). 

Entered August 25, 2008. 

                  ________________________________ 
BILL THOMPSON 
Chief Administrative Law Judge 

 
bt:dr 
cc:  Duncan R. Crow, Esq. 

Blake A. Madison, Esq.  
Joe Cowen 
Mike Emfinger 


